Mijn jobkompas bekijken
0% ingevuld
0%

Omgaan met ontslag

Ontslag, het kan iedereen overkomen. Van de ene op de andere dag sta je op straat. Vaak hou je hier een negatief gevoel aan over, je bent boos of voelt je afgedankt. Dit gevoel staat je zoektocht naar nieuw werk in de weg. In sollicitatiegesprekken kan je boosheid de kop op steken of kan je onbewust negatieve opmerkingen maken. Om weer positief aan de slag te gaan, is het van belang je ontslag een plek te geven.

Emoties

5 fasen waar je doorheen gaat als je bent ontslagen (*)

Ontkenning

Ontkenning is bewust of onbewust weigeren om de realiteit onder ogen te zien. Het is een natuurlijke vorm van zelfbescherming. Het helpt je om zelf te bepalen in welk tempo het verdriet wordt toegelaten. We laten niet meer binnen dan we aankunnen. Sommige mensen blijven echter opgesloten in deze fase. Het is belangrijk dat je reacties kwijt kan aan iemand die je kan vertrouwen. Vertel je partner en naaste omgeving dat je ontslagen bent, dat is een begin. Aan het einde van deze fase ga je op zoek naar de feiten, de waarheid en de schuldige.

Boosheid

Al snel blijkt dat ontkennen geen zin heeft en ga je jezelf de vraag stellen ‘Waarom ik?’ Je uit gevoelens van wrok, afgunst en woede naar je omgeving. Vaak wordt de oorzaak bij anderen dan jezelf gezocht. Dit is voor de mensen die je proberen te helpen een moeilijke fase, want het lijkt alsof je de aangeboden steun niet waardeert. Het is belangrijk deze periode zo snel mogelijk achter je te laten. Zorg daarom voor een fysieke en/of mentale uitlaatklep: sporten, muziek.

Onderhandelen en vechten

In deze fase probeer je te onderhandelen. Je belooft het één te doen als er iets anders tegenover staat. Je probeert de werkelijkheid naar je hand te zetten door naar andere oplossingen te zoeken in de hoop dat het probleem vanzelf overgaat. Juist in deze fase is contact met vrienden belangrijk, maar doordat je in feite bezig bent het probleem te verdringen sta je waarschijnlijk het minst open voor contact met vrienden.

Zorg er voor dat je in deze fase geen bruggen opblaast. Probeer een goede ontslagregeling te krijgen, onderhandel met je werkgever over een outplacement traject, …. Een externe adviseur kan je door deze moeilijke tijd heen helpen.

Depressie

Ontslag tast je vertrouwen aan. Onzekerheid, moedeloosheid en depressie liggen op de loer. Deze fase doorloopt gelukkig niet iedereen. Als je voelt dat je in een depressie raakt (of je directe omgeving vermoedt dat), is het verstandig om dit serieus te nemen en deskundige hulp in te roepen. Praat hierover met je huisarts.

Aanvaarding

Na deze fases is het van belang je lot te aanvaarden en weer naar de toekomst te kijken. Nu kan je weer actief de arbeidsmarkt opgaan. Je kunt je inschrijven bij een werving en selectiebureau en actief gaan solliciteren en netwerken. Ga pas solliciteren als je er aan toe bent, anders verpest je je eigen kansen. Probeer in afwachting van een nieuwe baan, je dag inhoud en structuur te geven en onderhoud je sociale contacten.

De vijf fasen komen zelden na elkaar van ontkenning tot en met aanvaarding voor. Het is goed mogelijk dat je denkt dat je de situatie hebt aanvaard maar toch weer wordt teruggeworpen naar een eerdere fase.

Praktisch

Op de VDAB website vind je informatie over de stappen die je best neemt en antwoorden op veel gestelde vragen.

Wat te doen bij ontslag?

(*) volgens psychiater Elisabeth Kübler-Ross