Mijn jobkompas bekijken
0% ingevuld
0%

Gevolgen loopbaantransities

Financieel & juridische gevolgen

Veranderen van job heeft een aantal financiële, fiscale en juridische gevolgen.

Bepaalde voordelen die je nu vanzelfsprekend vindt zoals een 13e maand, bijkomende vergoedingen (ploegenpremies, …) en aantal vakantiedagen zijn niet noodzakelijk aanwezig bij je nieuwe werkgever als je in een ander paritair comité terecht komt.

Het is daarom belangrijk om vroeg in een loopbaantransitietraject de financiële en arbeidsrechtelijke gevolgen in kaart te brengen.

De wet- en regelgeving is behoorlijk complex, waardoor je je best tot een expert richt. Vraag het nummer van het paritair comité aan je mogelijke nieuwe werkgever en contacteer het sociaal secretariaat of je vakbond.

Belangrijke aandachtspunten zijn:

Je bruto/netto-verhouding

Om je oude met je nieuwe job te vergelijken moet je niet alleen rekening houden met het brutoloon.

Krijg je bovenop dat loon ook netto-vergoedingen en extralegale voordelen? Deze worden vaak minder belast maar dragen niet bij tot een hoger brutoloon - en daarop worden je vakantiegeld, eindejaarspremie, pensioen, ... berekend.

Je verlofdagen

Het gemiddeld aantal jaarlijkse vakantiedagen verschilt vaak per sector. Bovendien kan ook het aantal dagen dat je zelf kan kiezen of de periode waarin je verlof mag opnemen variëren. Vraag dus na hoeveel verlofdagen je bij je nieuwe werkgever krijgt en of er regels zijn om dat verlof op te nemen.  

Je anciënniteit

Je behoudt de gewerkte jaren bij je vorige werkgever voor de berekening van je pensioen.

Andere anciënniteitsvoordelen verdwijnen: je opzegperiode wordt korter, eventuele anciënniteitsdagen verdwijnen, ...

Sommige bedrijven zijn bereid (een deel van) je anciënniteit over te nemen als je dat vraagt.

Je extra legale voordelen

Krijg je een bedrijfswagen, hou er dan rekening mee dat je belastingen moet betalen op je bedrijfswagen voor het privégebruik.

Het bedrag van de maaltijdcheques kan verschillen van werkgever tot werkgever want die mag zelf de zichtwaarde van de maaltijdcheque bepalen met een maximum van 7,00 euro. De werkgever mag maximum 5,91 euro betalen van de waarde van een maaltijdcheque en de werknemer moet minimaal een eigen bijdrage leveren van 1,09 euro. Je eigen bijdrage wordt op je loonfiche met je nettoloon verrekenend.

Een vergoeding voor woon-werkverkeer of een bedrijfswagen al dan niet met tankkaart, maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering en een groepsverzekering zijn enkele van de veel voorkomende voordelen.

De hospitalisatieverzekering kan je in de meeste gevallen zelf verderzetten. Contacteer de verzekeringsmaatschappij voor gerichte informatie over de mogelijkheden.

Het pensioenspaarpotje dat je opbouwde via de groepsverzekering blijf je behouden. Je kan het bedrag laten staan tot je de pensioenleeftijd bereikt hebt, laten uitbetalen, overdragen, … Contacteer de verzekeringsmaatschappij voor precieze informatie over de mogelijkheden.

Gevolgen in de werk/leven sfeer

Een nieuwe job betekent ook een nieuwe locatie, andere files, andere afspraken met de kinderopvang, een andere ochtendroutine, ...
Je staat best even stil bij de concrete gevolgen van de verandering voor je dagelijkse leven.